Cosplay-tapahtumissa pukeudutaan erilaisiksi hahmoiksi

Nagoya_world_cosplay_summitMitä on cosplay

Cosplay tulee sanoista Costume Play, ja se on siis harrastus, jossa pukeudutaan eri hahmoiksi. Hahmot voivat olla esimerkiksi elokuvista, TV-sarjoista, peleistä, sarjakuvista, mangoista tai animeista. Erityisen suosittua cosplay on anime- ja mangafanien keskuudessa, ja tärkeimpiä cosplay-tapahtumia Suomessa ovatkin esimerkiksi Animecon, Finncon ja Desucon.

Cosplay-tapahtumissa on kilpailuja, joihin voi osallistua. Yleensä kilpailuissa on eri kategorioita, kuten kokeneet cosplay-harrastajat, aloittelijat sekä oma hahmo. Jos osallistuu oma hahmo -cosplay-kilpailuun, tulee osallistujan kehittää oma mielenkiintoinen hahmonsa tarinansa kera. Muussa tapauksessa cosplay-hahmo on jokin oikea, muillekin tuttu hahmo. Kilpailuja voi olla myös pareille tai yksittäin, ja yksi tärkeä osa voittajien valintaa on puvun onnistuneisuuden lisäksi ilmeet ja käytös, sillä cossaajien tulee eläytyä hahmoonsa. Tämä onkin yksi cosplayn kiehtovuutta lisäävä asia, sillä monelle se tarjoaa päivän olla jotain muuta. Lisää haastetta harrastukseen saa valitsemalla mahdollisimman vaikeita hahmoja, joiden asu ei ole noin vain toteutettavissa. Crossplay tarkoittaa cosplayta, kun tyttö pukeutuu poikahahmoksi tai poika tyttöhahmoksi, ja erityisesti tyttöjen pukeutuminen poikahahmoiksi on yleistä.

Kuinka aloittaa cosplay

Cosplayn voi aloittaa kuka tahansa, eikä läheskään kaikki sen harrastajat osallistu kilpailuihin, vaan menevät paikanpäälle pitämään hauskaa ja tapaamaan ystäviään, ja saahan siitä hauskoja kuvia muistoksi. Ensimmäinen hahmo kannattaa valita omien mieltymysten ja taitojen mukaan, ja useimmiten harrastajien ensimmäinen hahmo on jokin heidän suosikkinsa, jonka asua ei ole aloittelijan liian vaikea tehdä. Puvun valmistamiseen tarvitaan ainakin jonkinnäköiset ompelutaidot, jos pukua ei pysty kokoamaan jo olemassa olevista vaatteista. Toki mielikuvitustaan voi käyttää, ja valmistaa pukunsa muillakin keinoin, kuten kuumaliimaamalla. On puvun vaikeudesta ja omasta kekseliäisyydestä kiinni, paljonko siihen tulee käyttämään rahaa, ja esimerkiksi kirpputorit ovat kovassa suosiossa cosplay-harrastajien keskuudessa. Hiukset voi värjätä lyhytkestoisilla hiusväreillä, kuten Crazy Color -väreillä, tai voi hankia peruukin.

Suomessa cosplay on suosituinta 12-20 vuotiaiden keskuudessa, vaikkakin vanhempiakin cosplay-harrastajia löytyy. Miehet ovat cosplayssa vähemmistö. Japanissa cosplay on erityisen suosittua, kun taas Suomessa sen historia on vielä lyhyt.