Vinkkejä onnistuneeseen cosplay-pukeutumiseen

IMG_3933Hyvä cosplay-asu huomataan, oli hahmona sitten suosikkipokemon tai jokin Game of Thrones -sarjan hahmo. Asukokonaisuutta värkätessä kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin, joilla pystyy helposti parantamaan lopputulosta.

Hiukset ja meikki

Kun hieno puku on sitten vihdoin ja viimein valmis, ei ole syytä vielä huokaista helpotuksesta. Tärkeä osa hahmoa ovat myös hiukset ja meikki, sillä epäonnistuneilla meikeillä tai vääränlaisilla hiuksilla menee uskottavuuss hyvästäkin asusta. Esimerkiksi peruukkeja löytyy niin netistä kuin monista naamiaisasukaupoistakin, tai jos hiukset kaipaavat ainoastaan uutta väriä, onnistuu se kauppojen suoraväreillä, jotka lähtevät pois jo muutaman pesun jälkeen. Myös erittäin sähäköitä ja lyhytkestoisia värejä löytyy erilaisista spray-väreistä.

Jos hahmoon kuuluu jokin tietty meikki, sitä kannattaa harjoitella etukäteen. On hyvä myös katsoa netistä muiden ideoita ja vinkkejä, ja esimerkiksi Youtubesta voi löytää suosittujen hahmojen meikkien tutorial-videoita. Kannattaa myös kiinnittää huomiota, että aina meikin täydellinen kopioiminen hahmolta ei ole paras vaihtoehto, vaan on hyvä miettiä, millaista meikkiä tarvitset jotta juuri sinä näytät mahdollisimman paljon kyseiseltä hahmolta. Yleinen virhe on tehdä liian liioiteltu meikki.

Puvun valmistus

Pukua valmistaessa mielikuvitusta kannattaa käyttää, ja yllättävistäkin materiaaleista ja esineistä voi saada paljon aikaan. Monet kokeneemmat cossaajat ovat kuitenkin sitä mieltä, että ihan kaikkia materiaaleja ei kannata käyttää. Esimerkiksi satiini ja folio ovat monilla cossaajilla täysin pannassa, vaikka esimerkiksi jäätelöpakettien kansista saakin kelpo haarniskan. Syynä tähän on, että molemmat näyttävät poikkeuksetta halvoilta, ja esimerkiksi satiini voi olla vaikeakin materiaali työstettäväksi. Paremmannäköisiä (ja halvempiakin) kokonaisuuksia saa puuvillapohjaisilla sekoitekankailla. Miekat ja muut välineet kannattaa maalata ja jättää folio pois kokonaan. Kankaista myös loimusamettia on syytä välttää, edellämainittujen syiden vuoksi.

Pukua valmistaessa kannattaa katsoa muiden esimerkkejä netistä, sillä toisen puvusta voi napata ne asiat jotka toimivat, ja jättää pois tai parannella ei-toimivia kohtia. Tärkeää on myös asun istuvuus sen kantajalle, puku pitää aina valmistaa omille vartalomitoille sopivaksi. Hyvin valmistettu ja ryhdikkäästi kannettu puku näyttää aina hyvältä, kun taas huonosti tehty puku näyttää huonolta, oli sen kantaja minkä kokoinen tahansa. Ja jos jossain pitää säästää, niin materiaalien hinnoissa, eikä asun valmistamiseen käytetystä ajasta. Kalliit kankaat eivät korvaa vähäistä työtä, mutta paljolla valmistautumisella ja huolellisella työllä voi korvata materiaalien laadukkuutta.