Suomessa järjestettäviä coneja

2015-3-23-eventsMitä conit ovat

Con eli convention on tapahtuma, jossa jonkin tietyn genren, elokuvan tai sarjan fanit ja harrastajat kerääntyvät yhteen. Tapahtumassa on yleensä erilaisia työpajoja, luentoja, näytöksiä ja muuta viihdyttävää ja aiheeseen liittyvää. Vaikka useimmat conit liittyvät japanilaiseen pop-kulttuuriin, löytää Suomessa järjestettävistä coneista myös viihdykettä länsimaalaisten elokuvien tai sarjojen ystäville, scifi- ja fantasiafaneille sekä roolipelaajille.

Suomessa järjestettäviä coneja

  • Animecon on yksi Suomen tunnetuimmista ja suurimmista coneista. Se on ympärivuorokautinen ja pääsymaksullinen tapahtuma, joka pidetään yleensä heinä-elokuussa. Nimensä mukaan Animecon on tarkoitettu kaikille animesta kiinnostuneille, ja se on Suomen vanhin japanilaisen populaarikulttuurin harrastajatapahtuma. Animeconissa kuullaan perinteisesti animekonsertti, ja tapahtuman suosituin ohjelmanumero on sen cosplay-kilpailu.
  • Desucon on Japanin populaarikulttuuri-aiheinen tapahtuma, joka on myös ympärivuorokautinen sekä pääsymaksullinen. Vuodesta 2016 eteenpäin Desuconiin on K18-ikäraja. Tapahtuma järjestetään Lahden Sibeliustalolla, ja se haluaa erottua Suomen muista anime-aiheisista coneista sen tapahtumien määrällä sekä laadulla, joten sen ohjelmanjärjestäjiin etsitään mahdollisimman paljon sellaisia järjestäjiä, joita ei olla muissa tapahtumissa vielä nähty. Desucon haluaa myös olla suuntautunut keskimääräistä vanhemmille animeharrastajille. Kunniavieraina voi olla esimerkiksi tunnettuja japanilaisia ääninäyttelijöitä tai mangapiirtäjiä.
  • Finncon on fantasia- ja science fiction-tapahtuma, joka on yksi Euroopan suurimmista tämän alan tapahtumista. Se on ikärajaton ja pääsymaksuton.
  • HelLoCon eli Helsinki Lolita Convention järjestetään Helsingissä, ja se on Pohjoismaiden suurin lolitatapahtuma. Ohjelmassa nähdään ainoastaan lolita-aiheita, kuten muotinäytöksiä, luentoja ja niin edelleen, tapahtumasta voi ostaa lolita-vaatteita niitä valmistavilta brändeiltä.
  • Maracon on Oulussa neljästi vuodessa järjestettävä pelitapahtuma, joka on ilmainen. Siellä keskitytään lauta-, kortti-, miniatyyri- sekä roolipeleihin, paneelikeskusteluihin ja kilpailuihin.

Popcult Helsingissä ja sen oheistapahtumissa keskityään länsimaiseen pop-kulttuuriin, kuten sarjakuviin, elokuviin, TV-sarjoihin ja peleihin.

  • Ropecon on roolipeliaiheinen tapahtuma, jonne on pääsymaksu. Ohjelmassa on niin pöytäroolipelejä kuin larppaustakin, luentoja, paneelikeskusteluja ja työpajoja. Tapahtumassa järjestetään useita suomenmestaruusturnauksia esimerkiksi keräilykorttipeleissä, lautapeleissä ja pehmomiekkailussa.
  • Tracon on harrastajatapahtuma, joka on ympärivuorokautinen ja pääsymaksullinen. Se keskittyy roolipelaamiseen sekä japanilaiseen pop-kulttuuriin.
  • Tubeconissa kokoontuu Youtube-videoiden tekijät ja fanit, ja tapahtuma sisältää musiikkiesityksiä, videopeliturnauksia, paneelikeskusteluita sekä palkintogaalan.